Hoewel veel mensen in Nederland hun afval scheiden, is bij velen nog onduidelijk welk vuil bij welke stroom hoort. We kennen allemaal de grote stromen: restafval, GFT en plastic. Maar, dan komt de vraag op: wat is restafval precies? Restafval is kort gezegd al het afval dat je niet gescheiden kunt inleveren. Dit mag allemaal in de vuilniszak en uiteindelijk in de grijze kliko. Restafval is dus het afval dat niet meer gescheiden kan worden en ook niet onder grof afval valt. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk afval te scheiden zodat restafval tot een minimum wordt beperkt. Wat mag niet bij restafval en wat zijn voorbeelden van wat er wel bij mag? Dat bespreken we in deze blog!
Alle afval (stoffen) die niet kunnen worden gerecycled vallen onder restafval. Het kan namelijk zo zijn dat er materiaal niet recyclebaar is door vervuiling. Dus, wat is restafval? Het is de verzamelnaam voor al het overgebleven afval, nadat je andere afvalstromen hebt gescheiden. Het is een milieubewuste keuze om je afval zo veel mogelijk te scheiden. Gescheiden afval kan worden hergebruikt totdat het weer grondstof is en daarmee energie bespaart. Echter, gescheiden afval moet wel zo schoon mogelijk zijn om te kunnen hergebruiken. Helaas gebeurt dit niet altijd. Daarom geven we je een overzicht met een lijst die restafval verduidelijkt:
Bovenstaande restafval blijft over nadat je de volgende vormen van afvalstromen hebt gescheiden:
Toch zijn er ook nog een aantal uitzonderingen die niet bij de normale afvalstromen horen maar ook geen restafval zijn. Denk hierbij onder andere aan:
Er bestaat helaas geen volledige lijst met restafval voorbeelden, maar we kunnen je wel op weg helpen met richtlijnen. Wat mag bijvoorbeeld niet bij het restafval? Over het algemeen geldt dat iets niet bij restafval hoort als het gerecycled kan worden of als apart afval wordt beschouwd. De meest voorkomende items die op de lijst bij restafval horen zijn:
Het minimaliseren van restafval gaat gepaard met allerlei voordelen voor het milieu, zoals ook Milieu Centraal aangeeft:
Dus, nu heb je hopelijk een duidelijk antwoord op de vraag ‘wat is restafval?’ Houd daarom ook bij een woningontruiming rekening met wat er wel en niet bij hoort en wat naar het milieupark gebracht moet worden. We hopen dat onze lijst met restafval en richtlijnen jou een duidelijker beeld heeft gegeven!